Guillaume Slizewicz

© Sam Gilbert

Guillaume Slizewicz spreekt de taal van de technologie, maar vertelt een emotioneel verhaal. Hij vertaalt complexe maatschappelijke vraagstukken, van lokale luchtkwaliteit tot online surveillance, in objecten en installaties die digitale en fysieke (im)materialen combineren. Glas, algoritmen, hout, sociale wetenschappen, keramiek, printplaten, literatuur, fotografie, code, een botanische tuin, robots, computerstemmen, licht - in Guillaume's hoofd en handen zijn het allemaal materialen die kunnen worden gevormd tot boeiende ervaringen voor elk publiek, van de geïnteresseerde amateur tot een veeleisende specialist. Op dit moment concentreert Guillaume zich op het begrip vernacular electronics, of hoe nieuwe technologieën een lokale vorm, gedaante en inhoud kunnen krijgen. In 2023 zal dat er uitzien als keramische printplaten; in 2024 who knows.

Na zijn studies politiek, filosofie en economie in 2012, werkte Guillaume als strateeg en consultant voor verschillende bureaus en klanten die de relatie met hun publiek wilden innoveren. Tijdens deze jaren richtte hij zich op design thinking, productontwerp en uiteindelijk datavisualisatie en machine learning. Dit leidde hem tot een BA in Productietechnologie aan de Copenhagen School of Design and Technology (KEA) en een stage bij interactieve ontwerpstudio Superbe in Namen.


Toen hij in Brussel aankwam, begon hij te werken als ontwerponderzoeker voor de onderzoeksgroep Urban Species van LUCA School of Arts en de ULB in Brussel. Tegelijkertijd richtte hij in 2020 zijn eigen studio op om meer artistieke designprojecten te creëren, te produceren en tentoon te stellen die nadenken over de meervoudige relaties tussen technologie, natuur en maatschappij. Guillaume Slizewicz werkt vaak in collectieven zoals Algolit, Anaïs Berck of Tropozone en zijn werk is gepresenteerd door instellingen zoals Design Museum (Gent), Kikk (Namen) en BioArt Labs (Eindhoven), door universiteiten in Brussel, Basel en Hong Kong, maar ook op grassroots locaties midden in het lokale stedelijke netwerk zoals Biestebroekbis, La Maison du Livre St Gilles en Constant in Brussel. 

playpause