© Fille Roelants

"Erkend worden door mensen met ervaring uit de sector geeft me energie om uit mijn comfortzone te stappen."

Interview met Leslie Nonvignon

12 december 2023

In september won ze de MAD Graduation Prize en op 30 november van dit jaar de Belgian Fashion Award in de categorie 'Most promising graduate'. Leslie Nonvignon is zeker een ambitieus opkomend talent om in de gaten te houden. Met haar afstudeercollectie genaamd 'Rite of Passage' slaat ze een brug tussen haar zoektocht naar identiteit als creatieve geest en de representatie van Afrika, zowel van vroeger als nu. Het resultaat is een collectie die bestaat uit 'totem' silhouetten. MAD sprak met Leslie over haar prijzen, haar toekomst en haar kijk op de modewereld van vandaag.

Kan je jezelf even voorstellen? Wie is Leslie Nonvignon? Wat doe je op dit moment?

"Mijn naam is Leslie Nonvignon, ik ben 28 jaar oud. Ik ben geboren in Parijs in het 9e arrondissement en heb talen Engels - Japans gestudeerd, voordat ik gestart ben met mijn studies mode-ontwerp. Ik heb Parijs verlaten voor Brussel en ben gestart met mijn studies aan de Haute École Francisco Ferrer. Wat ik de voorbije 4 jaar dus deed."

"Deze zomer ben ik opnieuw naar Parijs verhuisd. Ik heb hier en daar wat kleine naaiprojecten gehad. Maar het belangrijkste voor mij was echter om na mijn studies even te kunnen uitrusten. Ik ben dus niet meteen op zoek gegaan naar een job. Ik wou even de tijd nemen voor mijzelf en ook de tijd nemen om enkele stukken voor mijzelf te maken. Want tijdens mijn studie van 4 jaar, heb ik niet echt aan mijn eigen projecten kunnen werken. Dus ik ben deze zomer eigenlijk veel beginnen naaien opnieuw. Nu ben ik weer op zoek naar een baan. Liefst een job als assistent-stylist of assistent-productmanager. Dat is wat ik tijdens mijn afstudeerstages heb gedaan."

Kan je iets meer vertellen over je afstudeercollectie "Rite of Passage"?

"Tijdens mijn laatste studiejaar heb ik Rite of Passage, de collectie die ik instuurde voor de Belgian Fashion Awards, ontworpen. Ik dacht er al een tijdje over na om die bepaalde collectie te ontwerpen. Ik wilde echt werken rond het thema identieit, diaspora, het feit van afkomstig te zijn uit een Afrikaans land. Maar ook het opgroeien tussen twee culturen en het belang van na te denken over onze identiteit en afkomst. Want een ontwerper is altijd wel geïnspireerd door zijn of haar omgeving of opvoeding. Hoe beïnvloed die dubbele cultuur dan het creatief proces? En hoe inspireer je je op bepaalde elementen uit je cultuur of op de manier waarop je bent opgegoeid? Hoe vertaal je dat naar een collectie? Rite of Passage was in dit proces voor mij een eerste stap. Hierin kon ik echt al mijn inspiratie en ideeën rond mijn Afrikaanse cultuur, en dan in het bijzonder rond Benin en Nigeria waar mijn ouders vandaan komen, verder ontwikkelen."

"Dat laatste jaar van mijn studies was voor mij echt een opportuniteit om op deze collectie te werken. Het is ook mijn doel om meerder collecties rond dit thema te ontwerpen. Dus momenteel werk ik nog steeds aan kleine projecten rondom mijn collectie. Zoals borduurwerk en bepaalde technieken met een link naar Afrika. Hiervoor heb ik mij gewend tot Dominique. Zij heeft mij ook bij mijn afstudeercollectie geholpen. Via technieken als vlechtwerk proberen we interessante texturen en motieven te creeeren. Ik probeer er momenteel van te profiteren dat ik mijn focus hier nog even op kan leggen nu dat ik nog geen job heb. Want ik besef goed dat wanneer ik een job heb, het veel moeilijker zal zijn om te werken aan mijn eigen collecties."

Hoe zie je de toekomst?

"Ik wil echt in de mode-industrie werken en ik wil creëren. Ik kreeg al enkele voorstellen om te gaan werken in sectoren errond, zoals merchandising, of assistent bij een luxemerk en instaan voor het kleden van bekende personen. Maar dat interesseert mij niet. Ik wil echt met mijn handen werken. Ik heb tijdens mijn studies reeds een stage gedaan bij een luxe herenkledingmerk. Daar was ik assistent-productmanager en moest ik comuniceren met leveranciers in het buitenland. Maar ook prototypes ontvangen en bekijken, onderzoek doen naar het gebruikte materiaal. Dat of assistent-stylist zijn interesseert mij het meeste. En dus echt van het begin tot het einde aan collecties werken, of aan een onderdeel van een collectie. Het creatieve proces kunnen volgen, van schetsen tot technische tekeningen en tot slot de kwaliteitscontrole van de stukken. Dat vind ik super interessant en ligt ook in lijn met mijn studies. Tijdens mijn stages heb ik echt die ervaring kunnen opdoen. Of het nu om een klein bedrijf of een groot merk gaat, het maakt mij niet uit. Het gaat er echt om ervaring op te doen en te leren in de praktijk."

Is het een droom om je eigen merk te beginnen?

"Ik denk dat het de droom van elke jonge ontwerper of ontwerpster is om verder te bouwen aan een eigen merk, om je eigen idee van mode te kunnen ontwikkelen. Dat zou ik het liefst willen doen met No Bounds, het label waarmee ik mijn eindejaarscollecties heb ontwikkeld. Ik wil niet nu meteen starten met een eigen merk, daarvoor heb ik nog iets meer ervaring en achtergrond nodig. Ik wil nog meer kennis opdoen over verschillende aspecten zoals communicatie, digitale tools en sociale netwerken. Om zo een merk op te bouwen dat leefbaar is op lange termijn. Ik wil me eerst wat meer verdiepen in de sector voordat ik mijn eigen merk professioneel ga ontwikkelen. Terwijl ik een andere job uitoefen, hoop ik dus tegelijkertijd nog wat eigen projecten te kunnen behouden."

Wat betekende het voor jou om een Belgian Fashion Award te winnen?

"Ik had die Belgian Fashion Award total niet verwacht. Net zoals de MAD Graduation prijs. Als je van een Belgische school komt, in mijn geval van een Brusselse school, is het echt ongelooflijk om genomineerd te zijn voor zo'n categorie. De MAD Graduation prijs ontvangen was super, erkend worden door MAD ook. Ik denk dat ik daardoor ook de zichtbaarheid kreeg voor mijn nominatie voor de Belgian Fashion Awards. Ik ben het MAD team dan ook heel dankbaar, omdat ze mij de kans geven om mijn ervaring als jonge ontwerpster verder uit te bouwen. En die Belgian Fashion Award trofee dat was echt de kers op de taart. De Belgian Fashion Awards is een ongelooflijk evenement met zoveel creatieve mensen die net gestart zijn of al een tijdje actief zijn in de sector. Ik vond het zo een eer om genomineerd te zijn samen met al die jonge ontwerpers die net klaar zijn met hun studies. We hebben allemaal geweldig werk geleverd en unieke, persoonlijke collectie gecreëerd. Voor mij straalt die categorie ook de glorie en de kwaliteit van de Belgische scholen uit."

"Voor mij persoonlijk was het ook een bevestiging van mijn werk. De boodschap is overgekomen, mijn werk spreekt mensen aan en het geleverde werk is niet voor niets geweest. Want je studies doe je voor jezelf, maar ook gewoon om je diploma te halen of voor je familie. Het feit om erkend te worden door mensen uit het mileu met ervaring en die een externe kijk hebben op je werk, dat is heel motiverend. Het geeft ernergie om uit je zone te treden, om risico’s te nemen. Het is de motor om verder te gaan en mijn eigen merk te lanceren."

Heb je tips voor jonge modestudenten?

"Één van de tips die ik aan mijn jonge zelf zou geven, dat is om niet op te geven. Je gaat heel veel obstacles tegenkomen als jonge designer zonder ervaring. Je gaat moeilijkheden ondervinden om verder te geraken, zowel in je manier van creëren, als met de personen waaraan je je collectie zal presenteren. Dan is het belangrijk om de moed niet te laten zakken, te geloven in de boodschap die je wil geven aan de hand van je collectie. Je moet die boodschap vooropstellen, als doel."

"Daarnaast is het ook belangrijk om jezelf goed te omringen. En weten dat er altijd mogelijkheden zijn, ook bijvoorbeeld financieel. Wanneer ontwerpen je droom is, je passie, dan mag je dat niet laten vallen. Op bepaalde momenten ga je jezelf soms tegenhouden, tegen jezelf zeggen ‘dit is niet voor mij’. Maar het is net een doel om barrieres te doorbreken. Dat vind ik een heel belangrijke boodschap."