Fashion Moves

An exhibition on fashion & dance

Mikael De Geyter wearing Lila & John, Stefan Kartchev & Bobby JewelsMikael De Geyter wearing Lila & John, Stefan Kartchev & Bobby Jewels© Director: Charlotte De Cort, Producer: Lieselotte Belon, DOP: Stef Kwinten
07.06.24 t/m 31.08.24
Open van woensdag tot zaterdag
10u tot 18u

Er beweegt wat deze zomer bij MAD Brussels. Het Centrum voor Mode en Design brengt met Fashion Moves een boeiende tentoonstelling over de veelzijdige relatie tussen mode en dans.

Wat doet beweging met een kledingstuk? Hoe past de modeontwerper zich aan aan de eisen van een danskostuum? In welke mate inspireren mode en dans elkaar? Dans en beweging hebben altijd al een invloed gehad op de mode. Voor de tentoonstelling Fashion Moves gaat MAD Brussels op zoek naar de interactie tussen beide werelden. Van adembenemende creaties gewijd aan de scene tot de nieuwste trends die ontstaan via social media, met name de invloed van ballet en techno, of creaties geïnspireerd door de clubs en het nachtleven. In vier verschillende hoofdstukken passeren tal van creaties en trends de revue.

 

VAN OP HET PODIUM TOT IN DE CLUB

Designs voor de scene vragen een andere aanpak dan ontwerpen voor de catwalk. Het mag dramatischer en vloeiender zijn, alsook de bewegingen van de dansers benadrukken. Tegelijkertijd kan het ook vorm geven aan een bepaalde dansexpressie. Hierbij denken we aan de kostuums van Pieter Mulier en Walter Van Beirendonck voor de Opera van Parijs, of aan Christophe Coppens die voor De Munt kostuums en decors ontwerpt. Maar ook in de popcultuur worden creaties gemaakt voor het podium, zoals Jasmien van Loo die de catsuit maakte voor de Nederlandse zangeres Merol.

De tentoonstelling verkent eveneens verschillende stijlen aan de hand van de sociale en culturele kwesties die spelen in mode en dans. Van de evolutie van sportkleding die populair werd dankzij de hiphopcultuur, tot de huidige aanwezigheid ervan op de catwalks van luxe modehuizen. Alsook de club- en rave-party cultuur die onlangs te zien was bij de modeshows van Glenn Martens voor Diesel. Ook heel wat jonge modeontwerpers halen voor hun ontwerpen inspiratie in het nachtleven, zoals Leonneke Derksen, Stephanie D'Heygere en Marie Vandewiele.

Tenslotte werpt de expo een blik op de modetrends van 2024, geïnspireerd door de razendsnelle evoluties op platforms zoals TikTok. Trends die symbool staan voor een radicale en gedurfde generatie. Een nieuwe tendens is de terugkeer van de ballerina, zoals de gewaagdere versies van Maison Margiela, Dries Van Noten en Mats Rombaut, maar de ballettrend gaat verder dan enkel schoenen. Tule blijft een populaire materiaalkeuze bij designers, zo maakte Jordy Arthur er zelfs een handtas van. Accessoires en kleding zijn ook sterk beïnvloed door de technocultuur, waarbij elementen als metaal, tribale kenmerken en levendige kleuren worden gebruikt. Mooie voorbeelden zijn de sieraden van Cleo Chrome en Bobby of de ontwerpen van Stefan Kartchev.

 

EEN TENTOONSTELLING MET

Alphonse Maitrepierre, Audrey Large, Billion Avenue, Bobby Jewels, Christophe Coppens, Clara Besnard, Cleo Chrome, Dries Van Noten, Eunji Oh, Falke, Flora Miranda, Florentina Leitner, Glenn Martens & Diesel, Igor Dieryck, Iris Van Herpen, Isabelle Lhoas, Jasmien Van Loo, Jean-Paul Lespagnard, Jeanne Friot, Jennifer Defays, Jordy Arthur, Komono, LĒO Official, Lila and John, Margiela for Reebok, Marie Vandewielde, Marine Serre, Mats Rombaut, Maxime Mathieu, Pieter Mulier, Raf Simons for Adidas, Riccardo Tisci, Romain Bichot, Salomé Poloudenny, Sander Boss, Sarah De Geyter, Sarah Makharine, Sarah Mayer, Saul Nash, Skin Series, Stefan Kartchev, Stephanie D’Heygere, Studio Elementaires, Theophile Blandet, Tuna Mess, Walter Van Beirondonck, Y/Project for Fila, Yamuna Forzani, Yuma Labs … en de instituten, kunstenaars en dansgezelschappen: La Monnaie / De Munt, (La) Horde, Ultima Vez, MEROL, Pierre Droulers, Rosas, Sidi Larbi Cherkaoui, Damien Jallet, Opéra de Paris, Grand Théâtre de Genève, Ballet National de Marseille, Mette Ingvarsten, Arno Ferrera, Gilles Polet, Richard Siegal.

 

Scenografie

De scenografie van de tentoonstelling is toevertrouwd aan de Nederlandse scenograaf Dennis Vanderbroeck. Met zijn studio genaamd Studio Dennis Vanderbroeck werkt Dennis, op internationale schaal, aan projecten in verschillende disciplines en contexten. Een fysieke ontmoeting in een fysiek ontworpen ruimte vormt altijd de kern van zijn werk. Sinds de oprichting van zijn eigen Studio heeft Vanderbroeck inmiddels toneelbeelden ontworpen voor onder andere Internationaal Theater Amsterdam en Het Nationale Theater, modeshows voor Diesel en Y/Project, live-sets ontwikkeld voor Yung Nnelg en Wende en tentoonstellingen vormgegeven in TENT Rotterdam en Modemuseum Hasselt. Meer recent, ontwierp hij ook de laatste show van Mugler in Parijs, voor het seizoen FW2024.

 

MET DE STEUN VAN

Deze tentoonstelling kwam tot stand met de steun van de Nationale Loterij. MAD Brussels bedankt de spelers van de Nationale Loterij en de Nationale Loterij.

 

PRAKTISCHE INFO

Openingsdagen en -uren:

  • De tentoonstelling loopt van vrijdag 7 juni tot zaterdag 31 augustus 2024.

  • Open van woensdag tot zaterdag, van 10 tot 18 uur.
  • MAD Brussels is gesloten op donderdag 15 augustus, vrijdag 16 augustus en zaterdag 17 augustus.

Prijs: een bezoek aan de tentoonstelling is gratis.

Adres: MAD Brussels, Place du Nouveau Marché aux Grains 10 / Nieuwe Graanmarkt 10, 1000 Brussels

  © Elias Derboven
Siham wearing Igor Dieryck & Diesel  © Director: Charlotte De Cort, Producer: Lieselotte Belon, DOP: Stef Kwinten
Komono x Walter Van Beirendonck  © Elias Derboven
Bente wearing Mipinta & Adidas  © Director: Charlotte De Cort, Producer: Lieselotte Belon, DOP: Stef Kwinten
  © Elias Derboven
Nick wearing Kartchev & Mipinta  © Director: Charlotte De Cort, Producer: Lieselotte Belon, DOP: Stef Kwinten
  © Elias Derboven
Want to discover more MAD events?
Check out our agenda!