Valerie Shangina

© Kaatje Verschoren

Valerie Shangina maakt deel uit van een nieuwe generatie ethische ondernemers die het pragmatisme van business engineering combineert met mode. Met Renue wil ze meer doen dan enkel kleding verhuren: ze wil een voorbeeld zijn van vernieuwing voor sociaal geëngageerde en duurzame mode.

Valerie Shangina volgt momenteel een Bachelor in Business Engineering aan de KU Leuven Campus Brussel, een opleiding dat haar in staat stelt analytische nauwkeurigheid te combineren met ondernemingszin. Naast haar studies is ze lid van Business Club Brussels, een studentengroep waarmee ze evenementen in de sector organiseert en een forum creëert voor studenten en modeprofessionals. Tijdens haar 2-jarige residentie bij de MAD Incubator wil Valerie Renue oprichten, een kledingverhuurplatform.

 

Voor iemand die op zoek is naar een persoonlijke stijl, kan de mogelijkheid om luxueze trendy kledingstukken te huren zonder deze te hoeven kopen een meerwaarde zijn.”

© Kaatje Verschoren

Renue wil onze relatie met mode, die aangetast is door de vervuilende en nefaste invloed van fast fashion, herstellen. Gevoelig voor de huidige trends en zich zeer bewust van de milieuproblematiek, wil Valerie Shangina met Renue een antwoord bieden op de dringende behoefte aan verandering in de mode-industrie. Dit alternatief voor de consumptielust is gebaseerd op het innovatieve concept van de 'collectieve garderobe'. Door middel van een nauwkeurige curatie geeft het platform de gebruiker toegang tot vrouwen collecties, van betaalbare kledingstukken tot vintage designer items, geschikt voor verschillende gelegenheden. “We zijn allemaal wel eens op zoek naar de perfecte, outfit voor een unieke gelegenheid.” Renue wil bewuste consumptie aanmoedigen en tegelijkertijd de diversiteit van stijl en creativiteit in de mode promoten. 

Renue heeft de ambitie om het referentiepunt te worden voor maatschappelijk verantwoorde modeliefhebbers. Met huuropties gaande van 24 uur tot 30 dagen biedt Renue vrijblijvende toegang tot bijzondere kledingstukken, terwijl de kosten en het afval aanzienlijk worden beperkt en de exclusiviteit behouden blijft. Valerie wil haar gebruikers eveneens de kans geven om hun eigen kleding te verhuren. Renue creëert zo een gemeenschap voor duurzaamheid en creativiteit. In een wereld waar individualisme vaak de norm is, wil Valerie Shangina deze gemeenschap engageren, verenigd door hun modegevoel en milieubewustzijn, om op te treden als actoren en drijvende krachten voor positieve verandering.

 

 

© Kaatje Verschoren

“Voor iemand die op zoek is naar een persoonlijke stijl, kan de mogelijkheid om luxueuze, trendy kledingstukken te huren zonder deze te hoeven kopen een meerwaarde zijn.” Het concept dat Valerie Shangina voorstelt beperkt zich niet tot een eenvoudige transactie. Door de toegang tot haute couture te democratiseren zonder de financiële beperkingen, biedt het platform meer mogelijkheden om een individuele stijl te verkennen. Renue wil luxe herdefiniëren tot een gedeelde ervaring. Voor modeliefhebbers is het een kans om het aantal stijlmogelijkheden te vergroten en tegelijkertijd bij te dragen aan een aanzienlijke verkleining van onze ecologische voetafdruk.