Paulineplusluis

© Kaatje Verschoren

Paulineplusluis, designers van het jaar 2024, creëeren functionele stukken die, zonder hun nut te verloochenen, de schoonheid van details tonen.

Pauline Capdo en Luis Bellenger, beide industrieel ontwerpers, zijn afkomstig uit de Franse regio’s Les Landes en Normandië. Hun paden kruisten elkaar in 2011, tijdens hun studies aan het Institut Saint-Luc in Doornik. Hun professionele avontuur begon op de schoolbanken waar ze hun gezamelijke interesse voor verlichting ontdekten. Na een master in industrieel ontwerp aan La Cambre besloten ze hun talenten te combineren en hun eigen studio op te richten: paulineplusluis. Het winnen van de MAD Surprize! Young Belgian Design award markeerde de oprichting van de studio in 2015.  Het duo maakte naam op prestigieuze beurzen zoals de Salone Satellite in Milaan, wat de deur opende voor internationale erkenning en de aandacht trok van uitgevers. In 2024  werden ze uitgeroepen tot Designer of the Year door de magazines Knack Weekend en Le Vif Weekend.

 

Voor ons zijn alledaagse elementen een vanzelfsprekende bron van inspiratie, waar het anders misschien verdwijnt in de achtergrond van de routine.”

© Julien Renault

Pauline en Luis zijn een Brussels designersduo met een gedeelde passie voor design. Hun belangrijkste interessegebied is lichtontwerp. Licht als een creatieve speeltuin voor het verkennen van sferen en vormen alsook de manier waarop deze interageren met de omgeving. Met een focus op lichtontwerp, stelt de studio zich open voor de oneindige mogelijkheden die het immateriële biedt. Ze creëren objecten die in staat zijn om een plek te transformeren enkel en alleen door het lichtspel. Door deze vrijheid, gaan ze in hun designproces verder dan de gebruikelijke beperkingen van design. Pauline en Luis vinden de klassieke typologieën en vormgeving opnieuw uit met eenvoudige materialen en ingenieuze oplossingen. In hun zoektocht naar innovatie proberen ze aan de slag te gaan met herbruikbare materialen.  Zoals de Néon collectie, gemaakt van kabels en draden die in de bouwsector worden gebruikt. Het is een proces dat hen in staat stelt om opnieuw uit te vinden wat al bestaat, wat resulteert in armaturen die functionaliteit en esthetiek combineren. Elke lamp van het designersduo is meer dan een bron van licht. Het is een creatieve benadering die functionaliteit, toegankelijkheid en een discreet vleugje poëzie combineert. 

Paulineplusluis gaf in het verleden reeds producten uit in samenwerking met merken als Habitat, Serax en Deknudt Mirrors. Maar het duo heeft daarnaast ook een voorkeur voor zelfproductie. Deze dualiteit zorgt voor een evenwicht tussen commerciële eisen en het verlangen van Pauline en Luis om geworteld te blijven in kleinschalige, onafhankelijke producties. Deze aanpak geeft hen de vrijheid om andere productieprocessen te verkennen, hun aanbod te diversifiëren en verschillende klantenkringen aan te trekken. Dit terwijl ze de totale controle over het maakproces van A tot Z behouden voor een meer gestroomlijnde productie. Meer recent startte Paulineplusluis met op maat gemaakte projecten die schommelen tussen design en architectuur. Zo ontwierpen ze bijvoorbeeld het meubilair voor de receptie van het Centre Wallonie-Bruxelles in Parijs. Projecten op maat als deze voegen een nieuwe dimensie toe aan hun praktijk.

 

© paulineplusluis

Pauline en Luis verkiezen intuïtie boven het digitale proces en concretiseren hun ideeën door middel van maquettes en schetsen in plaats van 3D-modellen. Hun visie kan worden samengevat als een zoektocht naar eenvoud, waarbij over elk detail is nagedacht en elk materiaal zorgvuldig is gekozen. Hun objecten zijn zowel functionele antwoorden als hoogstaande oplossingen voor onze dagelijkse omgeving. Gemarkeerd door een verfijnde esthetiek, heldere lijnen en een minimalistische conceptuele stijl, willen hun creaties vooral de essentie van eenvoudige objecten weergeven. Daarnaast verwerken Pauline en Luis veel architecturale elementen in hun objecten. De wandlamp Venice bijvoorbeeld is gemaakt van een lasergesneden aluminiumplaat waarvan de lamellen subtiel gedraaid zijn. De kleine openingen doen denken aan het licht dat door Venetiaanse jaloezieën naar binnen valt. “Voor veel mensen is het een alledaags element, maar voor ons is het een voor de hand liggende inspiratiebron, een architectonisch detail dat vaak opgaat in de ruimte”. Door creativiteit te combineren met het pragmatisme, blaast Paulineplusluis alledaagse voorwerpen nieuw leven in.