Anneleen Bertels

© Sam Gilbert

Anneleen Bertels is een van die ontwerpers wiens simpele aanraking voor altijd en eeuwig schoonheid oplevert. Maar Anneleen is in de eerste plaats ook een denker: haar textiel- en borduurpraktijk steunt op een diep intellectueel, onbevreesd en poëtisch onderzoek. Enerzijds blijft ze haar ambachtelijke haute couture borduurtechnieken perfectioneren, anderzijds experimenteert ze met traditionele en innovatieve productiemethoden om haar eigen kralen te maken van hergebruikte materialen. Het geeft haar werk een belichaamde intelligentie die zowel haute couture huizen, mode-universiteiten, private klanten of buurtgemeenschappen overtuigt. Door samen te werken met goudsmeden, architecten of ingenieurs opent zij borduurwerk om een fysieke vorm van poëzie te manifesteren in andere ruimtes, schalen en disciplines. 

Dit kan resulteren in deurklinken als architecturale kralen of een borduurmachine die geluid omzet in een fysieke vorm. Haar werk plaatst tastbare, microscopische schoonheid binnen een groter politiek en filosofisch beeld van mondiale vraagstukken als duurzaamheid, cultureel erfgoed en technologische innovatie.  

Na het behalen van haar diploma in modeontwerp aan de Artez University of the Arts in 2013, werkte Anneleen als modeontwerpster en productontwikkelaar voor verschillende grote modehuizen zoals Balenciaga, Maison Martin Margiela en Ann Demeulemeester. Door samen te werken met goudsmeden raakte ze geïnteresseerd in het uitbreiden van mode- en juweelontwerp met nieuwe materialen en toepassingen. Sinds de oprichting van haar eigen Textile & Embroidery Lab in januari 2022, ontwikkelt ze "jewellerized textiles": textielwerk versierd of hersteld door borduurwerk met juwelen. Het leverde haar een ontwikkelingsbeurs van Flanders State of the Art op, die zal dienen voor een onderzoeksreis naar Japan om traditionele textielambachten te bestuderen. De officiële lancering van het project is gepland voor Parcours Bijoux 2023 in Parijs. Anneleen's werk is op grote schaal gepubliceerd en tentoongesteld, met name door Amsterdam Fashion Week, het Hyères Festival of Fashion, Photography and Fashion Accessories en op de eerste editie van Brussels Jewellery Week's hoofdtentoonstelling In Fieri. Ze heeft ook als gastdocente lesgegeven aan de Beckmans Designhögskola in Stockholm.

playpause