© Alexandra Bertels

Onze betrokkenheid

DUURZAAMHEID: EEN BEWUSTE KEUZE IN ALLES WAT WE DOEN

Duurzaamheid is een van onze kernwaardes omdat we geloven dat economische prestaties hand in hand kunnen gaan met een positieve impact zowel op mensen als op onze planeet. Duurzaam ondernemen zit daarom verankerd in onze kernactiviteiten. 

Enerzijds ondersteunt en inspireert MAD Brussels lokale mode- en designprofessionals op vlak van duurzaamheid, groei en bewustwording. We voorzien infosessies, workshops en advies op maat. Ook in onze begeleidingsprogramma’s van het MAD Incubator programma dagen we de deelnemers uit op vlak van gebruik van duurzame materialen en correcte werkomstandigheden. 

Anderzijds kiezen we zelf voor een duurzame aanpak binnen de organisatie. We werken samen met geëngageerde artiesten die een impactvolle boodschap overbrengen. We beperken de milieuimpact van onze expo’s door zoveel mogelijk materialen op een creatieve manier te hergebruiken. En promomateriaal wordt beperkt en duurzaam gedrukt. Ook in ons aankoopbeleid is duurzaamheid steeds een criterium, alsook goede relaties met onze leveranciers.

INNOVATIE : EEN BEWUSTE KEUZE VOOR ONZE PLANEET

Het is belangrijk onze milieuimpact te kennen en verder te verminderen. Daarom berekende adviesbureau Tapio de ecologische voetafdruk van onze organisatie. In 2021 bedroeg deze 302,82 ton CO2 equivalenten. De grootste uitdaging ligt bij de mobiliteit van onze bezoekers en medewerkers, bij de aankoop van producten en diensten en bij het energieverbruik in ons gebouw. Onze doelstelling is om onze ecologische voetafdruk te reduceren met 50% tegen 2031, en om klimaatneutraal te zijn tegen 2050. Dit betekent een reductie van 5% per jaar. 

Hoe we dit willen aanpakken? Onze bezoekers en personeel sporen we actief aan om te kiezen voor duurzame mobiliteit: we zijn gevestigd in hartje Brussel, dus steeds op wandelafstand van bus, trein, tram, metro.  We zetten verder in op een duurzaam aankoopbeleid en het beperken van afval. We herbruiken en upcyclen maximaal, en we willen ons promomateriaal verder verduurzamen. En tot slot moet het energieverbruik in ons gebouw naar omlaag. Hiervoor gaan we actief in dialoog met de stad Brussel, eigenaar van het gebouw, over energiereductie en duurzamere alternatieven. 

INCLUSIE : EEN BEWUSTE KEUZE VOOR ELKAAR

Bij MAD Brussels hechten we veel belang aan onderling respect, aan inclusiviteit & aan diversiteit. Niet enkel hebben we aandacht voor het welzijn van ons eigen team, we vinden het belangrijk dat we bouwen aan een community waarbij verschillende doelgroepen worden betrokken. Dat weerspiegelt zich zowel in onze programmatie als in onze communicatie. Onze deuren zetten we open voor de creatieve gemeenschap en iedereen die hiermee wil kennis maken. Omdat we zo toegankelijk mogelijk willen zijn, zijn onze tentoonstellingen gratis te bezoeken. Daarnaast staan onze ruimtes ter beschikking voor creatievelingen die op zoek zijn naar een plek om hun label vorm te geven, en worden onze programma’s samengesteld voor de diverse doelgroepen.