Over court-circuit
Voor Court-Circuit sloegen Atelier Peau, artist in residence bij MAD, Spullenhulp en L'Ouvroir de handen in elkaar voor een nieuw duurzaam product dat volledig in Brussel wordt gemaakt. Het resultaat is een collectie van upcycled lederen jassen die Basile Boon (Atelier Peau) vond bij Spullenhulp. L'Ouvroir, een maatwerkbedrijf in het hart van Brussel, ging de uitdaging aan om ze te produceren. Momenteel worden de lederwaren verkocht in de winkels van Spullenhulp en in enkele conceptstores.
Het Handymade project komt voort uit een projectoproep door de Stad Brussel voor het upcyclen van de bouwzeilen die werden gebruikt voor de stellingen bij de renovatie van de gebouwen op de Brusselse Grote Markt. Hiermee wilde men een nieuwe bestemming geven aan een materiaal dat anders zou worden beschouwd als afval.
MAD bracht Pierre-Emmanuel Vandeputte in contact met L'Ouvroir, een maatwerkbedrijf dat mensen met een arbeidshandicap een waardevolle en betaalde job biedt. Samen werkten ze aan een collectie van 480 tassen uit stevig dekzeilmateriaal dat voorheen op de stellingen had gehangen. Om precies aan te duiden van welk stukje zeildoek iedere tas gemaakt werd, heeft elke tas een metalen plaatje met een nummer van 1 tot 480.
Daarna ging MAD door op de ingeslagen weg voor het upcyclen van zeildoek door voor de medewerkers van de stad Brussel computertassen te ontwerpen en te produceren. Dit product werd ontworpen door lederbewerker Basile Boon van Atelier Peau, en geproduceerd door L'Ouvroir.
Dankzij deze projecten heeft MAD de Stad Brussel aangemoedigd om zijn contracten aan te passen om na afloop van bouwwerken de dekzeilen te kunnen recupereren. Tegelijkertijd onderzochten we met het collectief Mekanika (industrieel vormgever, business developer en industrieel ingenieur) de technische kenmerken van het materiaal waaruit de meeste dekzeilen worden gemaakt, om na te gaan welke eventueel de industriële mogelijkheden zijn.