"Ik ben erg geïnspireerd door populaire cultuur vanuit sociologisch oogpunt."

Naomi Gilon

13 december 2022

Naomi Gilon is een multidisciplinaire kunstenares, geboren in België. Zij geeft leven aan beelden, alledaagse voorwerpen, handtassen, schoenen en kandelaars in de vorm van keramische stukken. In haar werk heeft ze er plezier in om het begrip schoonheid te vermengen met mythologische- en horrorelementen, zoals klauwen.

MAD ging in gesprek met Naomi Gilon.

Kunt u zich kort voorstellen? 

"Ik kom uit Aarlen in Wallonië. Ik studeerde schilderkunst aan La Cambre in Brussel en verhuisde daarna naar mijn atelier in Ukkel. Er was daar een keramiek workshop en ik was nieuwsgierig naar dit medium. Ik heb mezelf volledig opgeleid door de handelingen van de creatieve mensen in het atelier, hun verschillende technieken en methoden te observeren. Ik heb mezelf eveneens de techniek van raku bakken aangeleerd."

"Ik schilder niet meer op doek, maar de twee praktijken, schilderen en keramiek, zijn behoorlijk met elkaar verbonden in alles wat het onderzoek naar kleur en compositie betreft. De basis van mijn schilderopleiding is nog steeds zeer bruikbaar voor mij, ook al is het technisch gezien niet hetzelfde. In de schilderkunst gebruik je pigmenten en in de keramiek werk je met oxiden. Daarnaast, werk ik ook met textiel in mijn scenografieën."

"Ik gebruik geen gipsen mallen. Ik ben altijd op zoek naar het ontwikkelen van mijn eigen techniek en persoonlijkheid in keramiek, het leren van nieuwe methoden. Ik werk met plaat- en colombinetechnieken." 

Welke stukken zullen worden gepresenteerd tijdens de tentoonstelling Modern Craft?

"Ik stel vier stukken tentoon tijdens de Modern Craft II expositie. Je kunt ze vanaf 16 december 2022 zien bij MAD Brussels. Ik toon een paar schoenen, gemaakt in het kader van het project The cow girl’'. Het is een vermenging tussen de westerse wereld en mijn inspiratie uit de horrorcultuur van de cinema. Het interessante aan deze schoen is dat het echt gedragen kan worden, het is maat 38."

"Ik presenteer ook twee handtassen. Ik heb onderzoek gedaan naar de historische connotatie van het object. Handtassen symboliseerden bijvoorbeeld de schommelingen van de tijd, crisissen enz. Ik koppelde dit aan mijn persoonlijke wereld van monsters en mythologische culturen.”

"En tenslotte een kandelaar: een ander facet van mijn werk. Ik ontwierp deze stukken met het idee dat het toegankelijke stukken zijn, gemakkelijk te integreren in een interieur. Het is een alledaags object met een vaste prijs omdat ik het belangrijk vind dat de grens tussen de kunstwereld en galeries en amateurs met een lager budget kleiner wordt."

Kunt u uw link tussen keramiek en mode uitleggen? 

"Ik hou van het idee om te beginnen met een kunstobject, een tentoonstellingsobject, een vast object en dat te koppelen aan iets totaal kneedbaars, dat past in het dagelijks leven, iets praktisch. Het is een confrontatie tussen mode en keramiek. Een tegenstelling tussen de twee. Het is keramiek, dus het is noodzakelijkerwijs kwetsbaar, maar ik hou van het risico dat keramiek neemt als het gedragen wordt. Het is iets dat niet langer vastligt en dat een ritme aanneemt, een beweging. Het stuk krijgt zijn volle betekenis in de relatie met het lichaam van degene die het gaat dragen."

"Ik doe niet echt onderzoek naar mode, maar er zijn bepaalde kenmerken van mode die interessant zijn om mee te nemen naar de hedendaagse kunst. Als je onderzoek doet, heeft elk mode-accessoire een symboliek. Met mijn keramische schoenen heb ik bijvoorbeeld de rol van de schoen vanuit historisch oogpunt geanalyseerd. Aanvankelijk was het een ornament om sociale status weer te geven en vele jaren was het een symbool van lijden."

"Mode is een weerspiegeling van verandering, van evolutie. In mijn werk probeer ik voortdurend verschillende onderwerpen, mode, de popularisering van dingen en de impact op mensen in vraag te stellen."

Wat inspireert uw praktijk?

"Ik ben erg geïnspireerd door populaire cultuur vanuit sociologisch oogpunt. Ik verdiepte me eerst in de wereld van autotuning, het idee van maatwerk en waar het voor staat. Toen ik me verder verdiepte in het onderwerp en mijn lectuur raakte ik geïnteresseerd in de filmische stijl van horror. Het is een wereld waar ruwe materialen, dierlijke inspiraties en de zoektocht naar texturen indrukwekkend zijn." 

"Ik haal mijn inspiratie ook uit de Noorse of Japanse mythologie. Tussen het sublieme en het angstaanjagende creëer ik een proces van hybridiseren. Vandaag ben ik geïnspireerd door de wereld van de mode. Ik interpreteer het vanuit een historisch oogpunt; door de connotaties die objecten hebben te bestuderen."

 

Ziet u veranderingen in de keramiekpraktijk, vernieuwingen? 

"We beginnen met technieken die handgemaakt zijn. Zo creëer ik mijn stukken vanuit de plaat- en colombinetechnieken. Als je de basistechnieken onder de knie hebt, kun je je praktijk innoveren en verbeteren. Het is een medium dat veel onderzoek en mogelijkheden toelaat."