© Antwan.jpg

"Ik ben er trots op dat ik een Brussels' kid ben dat het MIMA museum heeft gehaald."

Kenza Taleb Vandeput

25 januari 2023

Treed binnen in het universum van Kenza Taleb Vandeput, MAD incubator residente, en ontdek 'Kasbah Kosmic', waar duurzame mode en cultural empowerment samenkomen. Kenza's merk is sterk beïnvloed door haar Maghrebijnse cultuur en gedefinieerd door haar liefde voor geupcyclede materialen en eclectische, kleurrijke ontwerpen.

MAD had een gesprek met Kenza Taleb Vandeput over de komende tentoonstelling 'Local Heroes' in MIMA waar haar Kosmic-visie op boksen voor het eerst wordt getoond.

Hoe ben je bij dit project betrokken geraakt? 

"De kans om samen met MIMA aan deze tentoonstelling te werken bood zich al vroeg aan tijdens mijn residentie bij MAD. Ik kwam in september aan bij MAD en niet lang daarna belde Dieter Van Den Storm (creatief directeur bij MAD) me op met het spannende nieuws dat MIMA een tentoonstelling over boksen zou maken. Edouard Valette, een andere deelnemende kunstenaar aan de MIMA tentoonstelling en fotograaf, stelde voor om mijn merk 'Kasbah Kosmic' op te nemen. Valette had enkele van mijn eerdere (boks)ontwerpen gezien op Instagram en dacht dat ik perfect zou passen bij de komende tentoonstelling."

Wat is het verband tussen je persoonlijke leven en de tentoonstelling 'Local Heroes'?

"Als tiener heb ik 5 jaar lang intensief gebokst. Ik was toen waarschijnlijk het enige meisje, want het was in die tijd niet erg conventioneel voor vrouwen om te boksen. Gelukkig is dat veranderd. Ik trainde intensief omdat mijn droom als kind was om professioneel bokser te worden. Maar helaas raakte ik geblesseerd waardoor ik de sport uit het oog verloor. En om heel eerlijk te zijn: Ik was ook niet gedisciplineerd genoeg om mijn bokscarrière als tiener voort te zetten (lach). Maar uiteindelijk is het voor mij heel logisch om bij dit project betrokken te zijn, want ik hou van die sport! Dus zei ik tegen MIMA: dit is voor mij, ik weet waar ik het over heb."

Waar heb je inspiratie vandaan gehaald voor deze collectie en hoe vertaalt zich dat in de ontwerpen? 

"Ik heb veel onderzoek gedaan. Voor deze collectie heb ik me vooral laten inspireren door Amerikaanse boksers, want in de VS weten ze hoe ze een show moeten opvoeren. Daarnaast was ik erg geïnspireerd door de kleding en rituelen van Sjamanen. De gewaden van de Sjamanen symboliseren een beetje de bokscapes die de boksers dragen bij het begin van een gevecht. Voor mij is het betreden van de boksring voor een gevecht een ritueel op zich."

"Deze tentoonstelling vormt een samenwerking met twee boksclubs in Brussel. Aangezien er tijdens de tentoonstelling een live performance is om de kledingstukken aan het publiek te tonen, ontmoet ik graag de mensen die in die clubs trainen. Deze ontmoetingen leren mij hoe zij naar mode kijken en hoe zij zich uitdrukken tijdens het boksen. Ik werd echt geïnspireerd door de meisjes in de boksclub die hijabs dragen om te oefenen. Het leek me dus leuk om ook een hijab-vriendelijk ontwerp aan de collectie toe te voegen. De vormen van deze collectie zijn ook geïnspireerd op de kachabia. Een traditioneel kledingstuk uit Noord-Afrika dat een heel karakteristieke uitstraling heeft met een puntmuts."

Hoe past deze collectie in je Kasbah Kosmic-label en wat is het verband met je culturele achtergrond?

"Er is een ontwerp dat sterk beïnvloed is door Berberse kleding. Hun traditionele kleding is zeer kleurrijk. Ze hebben lange capes, die ik heel krachtig vind om te dragen. Veel van hun kledingstukken worden maar één keer gebruikt, als een soort performance. Hetzelfde geldt voor bokscapes, daarom is het zo inspirerend en symboliserend."

"Elk silhouet is anders en geupcycled. Ik heb veel sportkleding gebruikt omdat ik het altijd graag in mijn merk heb verwerkt. Het gebruik van vintage Adidas en Nike resulteerde in unieke ontwerpen met een eigen kleurenpalet."

Wat was de grootste uitdaging bij het creëren van deze collectie?

"De grootste uitdaging van deze museumcollectie is dat het een draagbaar meesterwerk moet zijn. Dat betekent dat het er niet alleen modieus uit moet zien, maar dat het ook functioneel moet zijn in zijn draagbaarheid. Het is één ding om kleding in een museum tentoon te stellen, het is een ander ding om het daadwerkelijk door mensen te dragen tijdens de live boksvoorstelling."

"Daarom moest ik echt nadenken over het soort kledingstukken dat ik zou gebruiken. Ik moest nadenken over de vraag of de outfits wasbaar zouden zijn na de voorstelling en over het gewicht van de kleding, want ik wilde dat het voelde als een indrukwekkend ding om te dragen terwijl het ook functioneel was. Ik probeerde het voor elkaar te krijgen door wat lichte stof en stiksels te gebruiken die na gebruik wasbaar zijn, zodat de kledingstukken weer opnieuw gedragen kunnen worden."

Wat was tot nu toe het spannendste deel van het ontwerpproces en de voorbereiding van de tentoonstelling?

"Ik ben trots om te zeggen dat ik een Brussels kind ben dat het MIMA heeft gehaald. Het is zeker een grote stap voor mij. Om terug te zijn in de boksomgeving voelde nostalgisch aan en om te zien hoe alles van kunst tot sport met elkaar verbonden kan worden, dat is heel leuk."

Welke boodschap hoop je mee te geven aan het publiek dat jouw collectie in het MIMA bekijkt?

"Misschien een beetje bewustzijn over duurzaamheid in sportkleding. Ook om het publiek te laten zien dat kleding deel kan uitmaken van een ritueel en je op de een of andere manier meer zelfvertrouwen kan geven. Ik laat graag wat ruimte voor de verbeelding van het publiek, omdat er meestal veel individuele ervaringen zijn die verband houden met mijn cultureel beïnvloede ontwerpen."

'Local Heroes' is te bezichtigen vanaf 03 feb 2023 bij MIMA Museum Brussel. 

Meer info via www.mimamuseum.eu

  © Antwan.jpg
  © Antwan.jpg
  © Antwan.jpg
  © Antwan.jpg