Graphic design by Marie Maite
Graphic design by Marie Maite

Dit zijn de winnaars van de Belgian Fashion Awards 2022!

24 november 2022

De Belgian Fashion Awards zijn een jaarlijkse gelegenheid om Belgische mode te vieren en de creatievelingen in de mode-industrie te eren. Deze glamoureuze avond vond donderdag 24 november voor de vijfde keer plaats, dit keer in MAD Brussels. Tal van Belgische ontwerpers en mensen uit de mode-industrie werden in de bloemetjes gezet, met als grote winnaar Stephanie D'heygere, die de prijs van de jury kreeg.

De avond ging van start met een master lecture van Rushemy Botter en Lisi Herrebrugh, het duo achter modemerk Botter dat zelf al in de prijzen viel tijdens de Belgian Fashion Awards van 2017 en het jaar erop de hoofdprijs won tijdens het Hyères International Festival of Fashion and Photography. Na de lezing ging de prijsuitreiking van start, die werd gepresenteerd door het dynamische duo Élodie Ouédraogo en Jeroom Snelders.

De internationale jury, onder leiding van Venya Brykalin van Vogue Ukraine, koos de winnaars van zes van de acht awards. Daarnaast reikte pr- en communicatiebureau UPR een prijs uit en de achtste en laatste categorie, Fashion Brand of the Year, lag ten slotte in de handen van het publiek. De awards zelf zijn dit jaar opnieuw een creatie van de Antwerpse ontwerper en keramist Wouter Hoste. Elke winnaar ontving een uniek kunstwerk.

Venya Brykalin & Stephanie D'heygere

Jury Prize

De Jury Prize gaat dit jaar naar juwelenontwerpster Stephanie D'heygere. In 2018 richtte D'heygere haar eigen gelijknamige sieraden- en accessoirelabel op. Zij wordt door de internationale jury geprezen voor haar Belgische en surrealistische ontwerpen, die genderinclusief en toegankelijk zijn. "Stephanie D'heygere verdient de Jury Prize omdat ze erin geslaagd is rond haar en haar merk een inclusieve gemeenschap op te bouwen. Telkens opnieuw verkiest ze kwaliteit boven kwantiteit." aldus de jury.

Glenn Martens

Designer of the Year

Glenn Martens, creatief directeur bij Diesel en Y/Project, mag zich vanaf nu Designer of the Year 2022 noemen. Het oordeel van de jury is unaniem: "Glenn Martens is indrukwekkend. Zijn talent en invloedssfeer zijn al even indrukwekkend. Met Diesel, Y/Project en zijn haute-couturecollectie voor Jean-Paul Gaultier doet hij alles en doet hij het goed. Zijn carrière is voorbeeldig, met continuïteit en een bereidheid om de regels te breken met als doel meer duurzaamheid, inclusiviteit, democratisering en vriendelijkheid."

Mous Lamrabat & Lisa Lapauw

Professional of the Year

De Belgisch-Marokkaanse modefotograaf Mous Lamrabat wordt dit jaar bekroond tot Professional of the Year. De jury bewondert hem voor de manier waarop hij zijn Marokkaanse roots vermengd met de westerse wereld waarin hij opgroeide en waaruit een unieke visie op modefotografie voortkomt.

Florentina Leitner, Princess Delphine of Belgium & Lydia Mutyebele Ngoi

Emerging Talent of the Year

De jonge modeontwerpster Florentina Leitner neemt de prijs Emerging Talent of the Year mee naar huis. In 2020 lanceerde Florentina Leitner haar gelijknamige label, gericht op de 'girly and fun' vrouw die houdt van bloemenprints met een twist, met andere woorden, een vrouw die net als zij 'van kunst en mode houdt'. Ze wordt door de jury geprezen voor haar visie op stijl, haar bereidheid om duurzaam te werken en de manier waarop ze in haar collecties upcycling toepast. Naast een award krijgt Florentina Leitner eveneens een geldprijs van 5000 euro. Daarnaast koopt het Mode en Kantmuseum van Brussel een silhouette van haar aan voor hun vaste collectie.

Ester Manas, Balthazar Delepierre & Cynthia Bolingo

Changemaker of the Year

De award Changemaker of the Year gaat naar Ester Manas & Balthazar Delepierre, het duo achter het kledingmerk Ester Manas. Het label werd opgericht in 2019 en staat voor gedurfde collecties voor krachtige en levenslustige vrouwen. De jury heeft niets dan lovende woorden voor het duo: "Ester Manas is het perfecte voorbeeld van hoe een jong, onafhankelijk label een echte motor voor verandering kan zijn. De stem van Ester Manas en Balthazar Delepierre is relevant, krachtig, radicaal en compromisloos. Hun invloed is onmiskenbaar, ze zijn erin geslaagd de grenzen in de mode-industrie te verleggen."

Sebastian Van Canneyt & Chibi Ichigo

Most Promising Graduate of the Year

Sebastian Van Canneyt, die eerder dit jaar zijn masterdiploma behaalde aan het Gentse KASK, kreeg de titel Most Promising Graduate of the Year. "We werden allemaal verleid door Sebastians conceptuele werk, door de twist in zijn kunstzinnige installatie van zijn afstudeercollectie en door zijn ironische en intelligente ontwerp en taalgebruik", aldus juryvoorzitter Venya Brykalin.

Patrick Desrumaux & Rinus Van de Velde

FASHION Brand of the Year

Daarnaast gaat de publieksprijs Brand of the Year naar het Belgische kledingmerk Xandres.

Marie and Ellen Martens & Aline Mourant

Belgian Fashion Awards x UPR prize

Tot slot wint het modelabel Rosie Antwerp de UPR Prize van het gelijknamige PR- en communicatiebureau. Het Antwerpse label mag dankzij deze prijs een jaar lang op hun professionele back-up rekenen.

Awards by Wouter Hoste

Samenvatting

 
  • Jury Prize: Stephanie D'Heygere

  • Designer of the Year: Glenn Martens - Diesel / Gauthier

  • Emerging Talent of the Year: Florentina Leitner

  • Professional of the Year: Mous Lamrabat

  • Changemaker of the Year: Ester Manas & Balthazar Delepierre

  • Most Promising Graduate of the Year: Sebastian Van Canneyt - KASK, Gent

  • Brand of the Year: Xandres

  • Belgian Fashion Awards x UPR prize: Rosie Antwerp

De jury

De internationale jury van de prijsuitreiking bestond dit jaar uit Venya Brykalin, Aya Noël, Élodie Ouédraogo, Branko Popovic, Caroline Esgain, Jesse Brouns, Nicolas Di Felice, Serge Carreira, Orsola de Castro, Elisa De Wyngaert, Eve Demoen, Pascale Mussard, Thibaud Guyonnet en Milou van Rossum.

 

Over de Belgian Fashion Awards

De Belgian Fashion Awards zijn een jaarlijkse gelegenheid om Belgische mode te vieren en de creatievelingen in de mode-industrie te eren. Dit event wordt sinds 2017 georganiseerd door verschillende partners actief in het Belgische modeveld, waaronder de officiële instanties Flanders DC, MAD Brussels en Wallonie Bruxelles Design Mode, en de redacties van de magazines Weekend Knack en Le Vif Weekend.

De awards hebben als doel de creativiteit en de diversiteit van de Belgische mode, zowel op nationaal als internationaal niveau, in de kijker te zetten. In de modewereld staat België bekend als surrealistisch, avant-gardistisch en bescheiden. Tijdens de prijsuitreiking wordt deze bescheidenheid opzijgezet om te laten zien dat Belgische mode zo veel meer is. Belgische mode staat ook voor creatieve innovatie, persoonlijkheid en duurzaamheid. Voor meer informatie: www.belgianfashionawards.be.