BOLD Dualities @ Milan Design Week

Belgium is Design

16.04.24 t/m 21.04.24
Baranzate Ateliers
Via Gaudenzio Fantoli 16 ranza, 20138 Milano

Voor de eerste keer in de geschiedenis van Belgium is Design, het internationale designplatform georganiseerd door MAD Brussels, Flanders DC en WBDM stellen meer dan 30 ontwerpers en ontwerpstudio’s gezamenlijk tentoon tijdens de Milan Design Week.

Belgium is Design promoot internationaal Belgisch designtalent en brengt designprofessionals met elkaar in contact op belangrijke evenementen en B2B-bijeenkomsten. Dit jaar keert Belgium is Design opnieuw naar Milaan voor hét hoogtepunt van de internationale design en interieurwereld, de Milan Design Week. Van 15 tot 21 April kan je het werk van 30 Belgische designers ontdekken op de nieuwe, spectaculaire locatie van Baranzate Ateliers, het project van Zaventem Ateliers.

Onder de titel BOLD Dualities brengen de twee curatrices van Baroness O. talent van eigen bodem samen en dit in een scenografie van Karel Burssens. Met trots presenteert Belgium Is Design een gedurfde, gevarieerde en eigenzinnige selectie: amgs studio, Atelier Leda, Bent Fierens, Chateau Resort, Cocono, Combo Toys, Duplex, Fractall, Home Studyo, Jules Vrijsen, KRUM, Lisa Berden, Lou van 't Riet, Maak & Transmettre, Maud Brunstein, Muller Van Severen, Nathalie Van der Massen, Nortstudio, Nuts&Bolts, Oskar De Roover, paulineplusluis, Sébastien Caporusso, Studio BISKT, Studio Matta, Studio Minimètre, studio MOTO, Studio Nas, Studio Plastique, Tenue de Ville, Venlettettelin

 

Tentoonstelling BOLD Dualities

België mag dan een klein land zijn met een nogal complexe geschiedkundige en politieke structuur, onze ontwerpers stellen zich vaak bescheiden, adaptief en ambigue op. Die tegenstrijdigheden komen samen in de presentatie BOLD Dualities. De presentatie, die objecten van meer dan dertig Belgische ontwerpers omvat, toont hoe onze designers zich aanpassen aan de ambiguë identiteit van het land, hoe ze zich verplaatsen in complexe situaties en hoe ze zich verbindend opstellen aan de omgeving waarin ze leven. Maar vooral: hoe zich dat vertaalt in hun ontwerpen. Hoe ze de designindustrie stimuleren en in vraag stellen. Hoe ze binnen bestaande grenzen, normen blijven verleggen. En hoe ze uitdagingen nooit uit de weg gaan. Die houding onderscheidt hen vaak van soortgelijke internationale profielen waardoor ze zich kunnen focussen op een eigenzinnige manier van ontwerpen. Dat maakt Belgisch design uniek.

De curatoren van Baroness O. benadrukken de dualiteit uit de titel nog eens extra door de gekozen objecten in twee groepen te verdelen. Ze zetten ze als het ware tegenover elkaar. Het zorgt voor een spannende tweespalt tussen objecten en hun ontwerpers waarbij de tegenstrijdigheid hen vreemd genoeg samenbrengt maar ook verdeelt. Het resultaat is een dynamisch spel tussen twee groepen die op een verschillende manier een gezamenlijk verhaal schrijven, die elkaar aantrekken en afstoten, die verdelen en verbinden. Deze groepen gaan in een scenografie van Karel Burssens met elkaar in dialoog.

 

Baranzate Ateliers

Dit jaar neemt Belgium is Design deel aan Baranzate Ateliers, een project van Zaventem Ateliers. Baranzate Ateliers keert terug naar Milaan voor een langverwachte tweede editie, die nog groter en ambitieuzer zal zijn dan de eerste editie die met veel bijval van pers en publiek werd gelanceerd tijdens Milan Design Week 2022. Op de nieuwe locatie in een monumentaal industrieel gebouwencomplex zal het programma collectible design, kunst en performances samenbrengen en opnieuw een niet te missen hoogtepunt van de designweek vormen.

 

​Baroness O.

De tentoonstelling is gecureerd door Baroness O., een creatieve studio opgericht in 2011 in Brussel en geleid door Anne Van Assche en Kim Vandeloo. Baroness O. richt zich op curatie, scenografie, organisatie, art direction en design op het snijvlak van kunst en design. Ze streven er consequent naar om het verhaal achter een ontwerp op een coherente manier voor het voetlicht te brengen.

 

Praktische info

Openingsdagen en -uren:

  • De tentoonstelling loopt van maandag 15 april tot en met zondag 21 april, 2024.
  • Dagelijks geopend van 10:00 tot 19:00.

Adres: Baranzate Ateliers, Via Gaudenzio Fantoli 16 ranza, 20138 Milano.

  © Lydie Nesvadba
Maak & Transmettre  © Lydie Nesvadba
Studio Minimètre  © Lydie Nesvadba
Studio Nas  © Lydie Nesvadba
amgs Studio  © Lydie Nesvadba
Alexia De Ville  © Lydie Nesvadba
Antoine Guitou  © Lydie Nesvadba
Arne Desmet  © Lydie Nesvadba
Atelier Leda  © Lydie Nesvadba
Bent Fierens  © Lydie Nesvadba
Cocono  © Lydie Nesvadba
Combo Toys  © Lydie Nesvadba
Duplex Studio  © Lydie Nesvadba
Home Studyo  © Lydie Nesvadba
Jules Vrijsen  © Lydie Nesvadba
Lisa Berden  © Lydie Nesvadba
Lou Van 't Riet  © Lydie Nesvadba
Maud Brunstein  © Lydie Nesvadba
Michael Krujne  © Lydie Nesvadba
Muller Van Severen  © Lydie Nesvadba
Nathalie Van Der Massen  © Lydie Nesvadba
Niels Raoul Boone  © Lydie Nesvadba
Nort Studio  © Lydie Nesvadba
Oskar De Roover  © Lydie Nesvadba
paulineplusluis  © Lydie Nesvadba
Sébastien Caporusso  © Lydie Nesvadba
Studio Biskt  © Lydie Nesvadba
Studio Matta  © Lydie Nesvadba
Studio Moto  © Lydie Nesvadba
Studio Plastique  © Lydie Nesvadba
Venlettettelin  © Lydie Nesvadba
Want to discover more MAD events?
Check out our agenda!